Artikler5 spørgsmål du kan stille dig selv inden du sætter økonomiske mål for 2025
Året rinder ud om få dage, og derfor kan det være en god anledning til at se, om dit forgange år blev, som du gik og drømte om.
Vidste, du, at hver 5. dansker havde et nytårsforsæt for 2019? Halvdelen holdt nogle af deres nytårsforsæt, mens hver fjerde holdt dem alle. 20 procent holdt slet ingen af deres forsæt (undersøgelse fra Yougov).
Ud af alle de nytårsforsæt man kunne have, som at tabe sig, stoppe med at ryge eller træne mere, så havde 18 % af de adspurgte en drøm om at spare flere penge op.
Man kan dog sagtens have flere og andre økonomiske drømme – og en god ide kan være at bryde de økonomiske nytårsforsæt op i mindre bidder, så de bliver overskuelige og rent faktisk mulige i 2025.
“Jeg vil gerne have økonomisk frihed” er fx. en skøn drøm, men medmindre du spiller lotto, så er det ikke sikkert, at du kan nå det på et enkelt år. Prøv derfor at bryde drømmen ned i mindre drømme. Hvad betyder det for dig at være økonomisk fri? Skal du betale gæld af? Skal du have et bestemt beløb til rådighed om 20 år? Så kan en plan for 2025 være: I år skal jeg investere 2.000 kr. om måneden. Bare for at tage et konkret eksempel.
Kend din fortid for at have succes med fremtiden
For at kunne have succes med dine drømme for 2025, så er det rigtig vigtigt, at du får kigget tilbage på det forgangne år. Det er især vigtigt, hvis du bliver ved med at have de samme økonomiske planer, men aldrig kommer i mål med dem.
Du kan selvfølgelig prøve at tage et kig på dine budgetter og kontoudtog for at se, hvor det måske er en udfordring for dig, men du skal også huske at reflektere over tallene, så det ikke kun bliver en konstatering.
Havde du planlagt at spare 20.000 kr. op, men det lykkedes ikke?
Stil dig selv disse fem spørgsmål:
1. Hvorfor gik det ikke, som jeg regnede med?
Skete der måske noget udefrakommende som uforudsete udgifter, mistede jeg mit arbejde eller motivationen?
2. Hvad kan jeg ændre i 2025, så jeg rent faktisk får succes med min plan?
Det kan være, at du skal nedjustere forventningerne til din opsparing eller planlægge din hverdag anderledes, så du ikke falder tilbage i gamle mønstre. Det kan også være, du skal arbejde med dine følelser og tanker for at blive klogere på din pengeadfærd – og det kunne jo også være et meget konkret økonomisk mål i sig selv.
3. Hvad er jeg lykkedes med i det forgangne år?
Det kan være alt. Det vigtigste er, at du finder ud af, hvorfor du lykkedes. Var det målet, der motiverede dig? Var det nemt at gå til? Hvordan havde du det, da du skulle gøre det? Dyk ned i oplevelsen for at finde ud af, hvordan du kan overføre den succesoplevelse til andre økonomiske drømme og planer.
Når du har reflekteret over de forskellige svar, så er du meget bedre rustet til at lægge en realistisk plan for din økonomi i 2025 og svare på de sidste to spørgsmål:
4. Hvad er dine økonomiske mål for 2022?
5. Hvad skal der til for, at du får succes med dem?