Artikler5 poster du ikke må glemme i julebudgettet
Når december måned nærmer sig, er det afgørende at have et realistisk budget for julemåneden. Ellers ender du med at tage økonomisk stress med ind i det nye år.
Først og fremmest skal du have en oversigt over budgettet for julegaverne og julemaden (hvis du står for det), men der er også fem andre poster, du ikke må glemme i dit julebudget.
Julepynt og juledekorationer
Udgifter til juletræslys, julekugler, kranse, kalenderlys og andre dekorationer kan hurtigt løbe op i mange hundrede kroner. Planlægger du at købe nyt julepynt, så find ud af, hvad du mangler, og læg et budget for, hvad det koster at købe. Du kan også overveje at købe det brugt, låne af andre, som ikke skal bruge deres, eller samle naturlig pynt enten i din have, hvis du har sådan en, eller i de danske skove. Ifølge Miljøstyrelsen må du i begrænset omfang samle kogler og mos til privat brug, svarende til en bæreposefuld hver. Du må også gerne i et begrænset omfang samle grene, kviste og løv, som ligger i skovbunden, og klippe grene af væltede træer. Du kan se hele listen og specificerede regler på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Juleaktiviteter
Mange familier har en tradition for at besøge steder som fx Tivoli eller diverse julemarkeder i december måned. Er det også tilfældet for dig, så tag det med i julebudgettet. Ud over entréprisen, skal du også indregne mad, drikke og transport, hvis det er en del af aktiviteten. Det kan også være, at du skal til julefrokost og ved, at du skal en længere tur med taxa, eller I skal ud at have drinks senere i byen, hvor du gerne vil med.
Festtøj
Nu er det ikke, fordi man skal have nyt festtøj til hver jul, men de hurtige impulskøb, som opstår i kølvandet på “jeg har jo ikke noget at tage på”, kan ende med at koste mange penge i budgettet. Få derfor et overblik over, hvad du skal i julemåneden, og planlæg dit festtøj, så du ikke handler i panik i sidste øjeblik. Ved du allerede nu, at du skal bruge nyt tøj til julemåneden, så sæt et beløb af til posten. Du kan også prøve at udfordre dig selv ved at finde tøjet secondhand eller ved tøjbytte i din omgangskreds.
Værtsgave
Er du inviteret hjem til venner og familie i julemåneden, så er det for mange også en anledning til at tage en gave med. Skab overblik over, hvor mange du skal besøge, og om du skal have en lille værtsgave med til dem. Du kan tage udgangspunkt i beløbet, som hvis du skal købe en gave/blomst i en butik, men du kan også udfordre dig selv ved at lave en personlig gavekurv af fx vin/kaffe/te/øl og lidt chokolade fra supermarkedet. Du kan også strikke et par karklude eller sokker af restegarn eller måske tage en dåse småkager med, hvis du allerede har bagt i julemåneden.
Uventede udgifter
Når du lægger et julebudget, så hav altid lidt ekstra penge sat af til uventede udgifter. Det kan være, at du bliver inviteret til et ekstra arrangement, skal have en ekstra værtsgave med, eller måske bliver en af gaverne eller maden lidt dyrere, end du havde regnet med. Uanset hvad, er det godt at være forberedt.
Klar til næste jul?
Hvis du ikke allerede kender dit juleforbrug, så kan du også bruge december måned som en anledning til at lære det at kende. Gennem december måned skal du notere alt, hvad du bruger penge på, som er relateret til jul. På den måde ved du, hvor meget du skal spare op til næste år. Herefter kan du dele beløbet op i 12 dele og overføre et fast beløb til din julekonto hver måned.