“Jeg kan sige det kort: Det kommer an på, hvem du er,” svarer Benedicte Engel. Hun er grundlægger af Kvindernes Bilmagasin og kommer her i artiklen med gode råd til, hvordan du finder ud af, om du skal lease eller købe din næste bil.
Af Mille Skjold Madsen
Leasing er blevet mere populært blandt danskerne og ikke uden grund, hvis man spørger Benedicte Engel.
“Uforudsete biludgifter er jo noget af det, som stresser mest i økonomien, og derfor synes mange, det er rart at lease, fordi prisen er inkl. service og reparation. Det giver en tryghed i økonomien, fordi det er den samme faste pris hver måned.”
Svaret findes i dit behov
Men udover trygheden, så er der også nogle andre parametre, som det kan give mening at kigge på, når man skal vælge mellem at købe eller lease sin bil.
“Generelt kan man sige, at leasing er for dem, som gerne vil kende de eksakte udgifter, kører under 15.000 km om året og ikke har tænkt sig at have bilen i mere end 3 år, som er den typiske leasingperiode,” fortæller Benedicte Engel, og tilføjer, at for pendlere og andre med et stort kørselsbehov, så vil det bedste kunne betale sig at eje.
“Det kan bedst betale sig at eje en bil, hvis du kører meget og gerne vil have ekstra tilbehør, selv vælge farve, kan lide specielle gadgets og skal have bilen i over 5 år,” fortæller Benedicte Engel. Hun påpeger dog, at det ikke er alle punkter, som skal være opfyldt for at være kandidat til at købe en bil. Det vigtigste er at kigge på, hvor stort ens kørselsbehov er.
“Ulempen ved at købe en bil fremfor at lease den er, at du binder en masse penge på én gang, men hvis du har et stort kørselsbehov, så vil det være en god investering.”
Benedicte Engel har selv for nylig været igennem processen med at skulle vælge mellem leasing og eje, da hun skulle have ny bil.
“Jeg var mange måneder om beslutningen, så jeg forstår godt, hvis andre også synes, det er svært at vælge. Valget landede på leasing for mig, fordi det passer godt med, hvor jeg er i livet lige nu. Jeg elsker selv trygheden ved, at prisen er kendt hver måned.”
Hun anbefaler desuden, at man kigger efter kampagnetilbud på leasing hos de forskellige forhandlere og desuden undersøger markedet for de bedste leasingpriser.
“Jeg fik selv tilbud fra tre forhandlere og sparede 150 kr. om måneden på min aftale, det er da også en slags penge efter tre års leasing,” fortæller Benedicte Engel.
Gode råd, hvis du skal købe en bil
Har du i stedet fundet ud af, at du skal købe bilen, så er der også nogle forskellige muligheder. Enten kan du købe en helt ny bil eller finde en brugt.
“Hvis man er typen, som har is i maven, så er det allerbilligste at købe en bil fra en privatperson. Der kan du hurtigt spare 30-40.000 kr. ift. en brugt mellemklassebil ift. forhandlerpriser,” siger Benedicte Engel.
Ellers kan man købe en bil gennem en forhandler, hvor der typisk er 6 måneders garanti eller gå efter en næsten ny bil.
“Typisk har forhandlerne nogle kampagnebiler, som har været brugt til testture, og der er jo mange penge at spare ved at købe en bil, som er et år gammel og har kørt 5.000 km. Det er jo så tæt, man kommer på en ny bil uden at skulle give fuld pris.”
Faktaboks: Sådan køber du en god brugt bil
Tjek på det formelle
Tjek, at stelnummer på bilen stemmer overens med, hvad der står i papirerne. Du skal også være opmærksom på, om der er gæld i bilen, for du vil ikke overtage en bil, hvor der skyldes penge i den. Du kan inde på tinglysning.dk tjekke, om der gæld i bilen.
Servicebog
Tjek i servicebogen, om bilen har overholdt service, det siger noget om, hvor godt der er passet på bilen.
Kilometerstand
Har bilen kørt langt på få år? Så kan det være en indikation på, at nogle af bilens dele vil være hurtigere slidt end andre, fordi der er kørt mere.
Har bilen kørt få kilometer på mange år? Det kan umiddelbart lyde godt, men bilen kan have stået og fået rust, og derfor er det ikke nødvendigvis et godt køb.
Historik
Det kan derfor være en fordel at spørge ind til bilens historik. Hvad har den været brugt til? Hvem har kørt i bilen? Har den været opbevaret i tørt område som en garage eller stået ude på vejen i al slags vejr?
Kig og mærk på bilen
Du kan også spørge ind til skader på bilen eller selv kigge efter, om der er farveforskel på bilens plader. Det kan være en indikation på, at der har været større reparationer. Gå rundt og mærk efter. Virker noget utæt, ekstra slidt? Mærk skærmkanter med fingeren for rust, især hvis bilen er ældre. Du kan også måle dækkenes riller for at se, hvor mange kilometer der er tilbage i dem. Er de helt slidt ned, så kan det også bruges i forhandlingen.
Få et par ekstra øjne på
Har du en mekaniker i din vennekreds, er det oplagt at spørge, om personen vil tage med dig og kigge på bilen. Du kan også få en fagperson fra FDM til at gennemsyne bilen for dig. Det koster lidt, men er penge givet godt ud, hvis det kan forhindre dig i at købe en dårlig brugt bil.