Boligejere og investorer har holdt øje med muligheden for rentenedsættelser siden sidste år, hvor USA’s centralbank Federal Reserve insinuerede, at man ville sænke renten igen, når inflationen faldt. Men det lader til at vente på sig. For efter et møde i går torsdags er rentenedsættelsen nu udsat til juni måned. Årsag? Federal Reserve vil gerne udvise forsigtighed, da inflationstallene overraskede med at være højere end forventet, og at ledighedstallene endnu ikke er offentliggjort.
Af Mille Skjold Madsen
Boligejere må vente lidt endnu
Er du boligejer eller overvejer du at købe bolig, så er snakken om rentenedsættelser interessant. For når renten falder, bliver det fx billigere at låne penge til boligen, men den forventning skal måske justeres. For selvom tallene og beslutningen kommer fra USA’s centralbank, så følger den Europæiske Centralbank jo også med i, hvad de beslutter i USA. Man vil jo ikke lette foden fra bremsen her i Europa og sænke renten, hvis USA samtidig er i gang med at bremse op. Der skal vi helst køre i samme tempo.
Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, har også analyseret på udmeldingen fra Federal Reserve i USA og kommer frem til følgende konklusion:
“Analysen fra centralbanken er fortsat, at renteniveauet er markant højere, end det vil være på lang sigt. Det svarer til, at man træder hårdt på bremsen, og ved at sætte renten langsomt og forsigtigt ned kan man lette foden lidt, mens man stadig trækker i retning af lavere inflation. Men hvor langt renten så skal ende med at blive sat ned, er et åbent spørgsmål,” skriver han i en meddelelse.
Der er, ifølge Las Olsen, derfor ikke udsigt til, at danske boliglånere snart kan få en lavere rente på det 30-årige lån, men at den korte rente kommer til at falde senere i år og ind i det næste, fordi Den Europæiske Centralbank sætter renten ned.
Økonomisk limbo
Lige nu befinder vi os altså i et økonomisk limbo. Vi kæmper ikke længere mod tårnhøj inflation, stigende energipriser og et overophedet boligmarked, som har været ved at få ballonen til at blive pustet så meget op, at der var risiko for at den kunne springe. Men vi er heller ikke der, hvor vi kan sige, at ballonen har den helt perfekte størrelse for at kunne svæve af sig selv. Vi har langsomt været i gang med at hive luften langsomt ud af ballonen, og det er jo i virkeligheden kunsten at kunne gøre det stille og roligt, for hvis man lukker luften ud for hurtigt, så sidder man jo tilbage med en helt flad ballon.
Investorer skal forholde sig rolige i båden
På aktiemarkedet afventer de også. For 2024 har indtil videre været et rigtig godt år på aktiemarkedet, og derfor er forventningerne også utrolig høje til virksomhedernes indtjening, så hvis det skuffer, så kan investorerne blive påvirket af det på aktiemarkedet. Eksperter peger også på, at vi måske kan se kursfald som følge af, at rentenedsættelserne lader vente på sig, men Linnéa Schmidt, co-founder i Moneypenny & More, opfordrer til, at man ikke lader sig påvirke af hverken overskrifter i medierne eller løbende udsving på aktiemarkedet.
“Når medierne råber højt om usikkerhed og nedgang på aktiemarkedet, så er det ofte med dramatiske overskrifter, såkaldte clickbaits, og det tager jeg som et tegn på, at det er tid til at sidde virkelig stille i båden,” siger Linnéa Schmidt og tilføjer, at investorer ikke skal gå i panik, når markedet går i rødt.
“Vi mennesker drives i høj grad af vores følelser, og når vi er bange eller urolige, søger vi mod en tryg havn, hvilket her ville være at sælge ud af sine aktier og sætte pengene over på en opsparingskonto. “Better safe than sorry,” er jo et godt udtryk, men det fungerer ikke på aktiemarkedet, for her bliver man, i hvert fald historisk set, meget “sorry” over at sælge ud i panik, når aktiemarkedet står i rødt, for så opstår spørgsmålet jo: Hvornår skal du købe ind igen?,” siger Linnéa Schmidt.
Det er nærmest en umulig opgave at time markedet, og hvis du prøver, kan du risikerer, at gå glip af de bedste dage på aktiemarkedet.
“Når jeg har brug for at forholde mig i ro som investor, så tænker jeg altid på, at data viser, at hvis du misser de 10 bedste aktiedage i en 20-års periode, så kan du gå glip af halvdelen af dit afkast. Derfor er det bedste at tænke langsigtet, når markedet går op og ned,” slutter Linnéa Schmidt.