InvesteringRekordhøj investeringssvindel: Kriminelle franarrer millioner via sociale medier
Nye tal fra Finans Danmark viser, at investeringssvindlen i 2024 slog alle rekorder med et samlet udbytte på 95 millioner kroner – en fordobling fra året før.
Det er helt almindelige danskere, de kriminelle lokker med spændende investeringer og gode afkast. Men det er svindel. Og i stedet for at få sparepengene til at vokse, forsvandt de i stedet for 1.112 danskere i 2024. Samlet fik de kriminelle fat i 95 mio. kroner. Til sammenligning var det samlede tal i 2023 47,7 mio. kroner.
Den eksplosive stigning skyldes i høj grad sociale medier, hvor svindlerne får fri adgang til at annoncere falske investeringsmuligheder.
Svindlen flytter fra netbanken til sociale medier
I alt 1.112 danskere mistede deres penge i investeringssvindel sidste år. Ifølge Finans Danmark er problemet voksende, fordi sociale medier ikke i tilstrækkelig grad stopper de falske annoncer.
”Vi ser en massiv stigning i investeringssvindel lige nu. Mens vi netop har kunnet konstatere, at netbanksvindlen endelig er begyndt at falde, så er det altså langt fra tilfældet med investeringssvindlen. Grunden til det er blandt andet, at sociale medier generelt er for dårlige til at stoppe de falske investeringsannoncer, som altså fører til, at en stor gruppe mennesker får franarret deres penge,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Metas platforme og Snapchat i skudlinjen
Problemet er ikke unikt for Danmark. En britisk undersøgelse fra december 2024 viser, at sociale medier som Metas platforme og Snapchat bliver brugt som indgang til investeringssvindel i mindst 46 procent af sagerne i Storbritannien.
Også i Danmark ser man, at kriminelle lokker med falske investeringsmuligheder – ofte via annoncer med kendte ansigter som Mads Mikkelsen og Sofie Linde.
Bankerne advarer: Vær skeptisk!
Bankerne forsøger at bekæmpe svindlen gennem oplysning, blandt andet via kampagnen ”Sikker Bank – sammen”.
”Vi skal alle være klar over, at denne type svindel eksisterer. Og at svindlerne ofte finder deres ofre på de sociale medier med urealistiske løfter om lukrative investeringer. Fra bankernes side advarer vi derfor også om investeringssvindlen i vores kampagne ’Sikker Bank – sammen’. Før man foretager en investering, er det en god idé at søge uvildig finansiel rådgivning. Og det er især en god idé at være skeptisk over for et tilbud, der lyder for godt til at være sandt,” siger Michael Busk-Jepsen.
Svindlen rammer bredt, og myndigheder samt banker opfordrer alle til at være ekstra opmærksomme, når de ser fristende investeringsmuligheder online.