ArtiklerRegeringen vil give produktionsrabat til film og tv-serier på dansk jord
Hvis store internationale selskaber som Netflix og Disney vil optage film og tv-serier i Danmark, skal de have en fordel, som reducerer deres omkostninger.
Det mener regeringen, som vil indføre en produktionsrabat til produktioner af film og tv på dansk jord.
– Vi er enormt dygtige til både at lave underholdende fjernsyn, tv-serier og film, som trækker rigtig mange mennesker til det store lærred, i Danmark. Men vi er samtidig et af de eneste lande i Europa, som ikke har en produktionsrabatordning, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).
Regeringen vil gå i dialog med branchen om, hvordan ordningen skal se ud. Men der er udsigt til, at man i fremtiden kan spare på sine omkostninger, hvis man optager i Danmark.
– Vi bliver aldrig det billigste sted at lave film, men ved at indføre en produktionsrabat betyder det, at en stor international film kan få en fordel ved at optage flere af deres scener i Danmark, lyder det fra kulturministeren.
Ud over at støtte op om film- og tv-branchens arbejde i Danmark, mener by-, land- og kirkeminister Morten Dahlin (V), at de potentielle internationale film- og serier også kan lokke turister til.
– Vi ved, at film- og tv-turisme er i vækst. I dag er det omkring 10 procent af de udenlandske turister, der kommer til Danmark, der har fundet inspiration i film og tv-serier, siger han.
Som eksempel nævner Morten Dahlin det københavnske bageri Hart, som har været en del af tv-serien “The Bear”.
Ifølge regeringen er Danmark og Luxembourg de eneste lande i Europa, som aktuelt ikke har en produktionsrabat.
Derfor er det ifølge Jakob Engel-Schmidt nødvendigt for, at den danske filmbranche kan konkurrere.
– Det svarer til, at vi til en fodboldkamp kun stiller op med ti mand fra start. Og så er det svært at konkurrere, lyder det fra Morten Dahlin.
Han mener samtidig, at der er god fornuft i at løfte film- og tv-produktion og turismen fra politisk hold.
Regeringen forventer, at man kan åbne ordningen i løbet af 2026.
Med forslaget bliver der afsat 125 millioner kroner årligt fra 2026 til ordningen.
/ritzau/