Picture of Mille Skjold Madsen
Mille Skjold Madsen

Det umiddelbare svar fra mange, vil nok være: “Er du gal, det er kun august måned og termometeret siger 24 grader, ikke 24. december!” Men med 120 dage til juleaften, så er det faktisk en god ide at kigge på julebudgettet nu – især hvis du ikke har startet en opsparing endnu. 

 

Af Mille Skjold Madsen 

 

Det er måske de færreste, der i dag tænker over, at der er 120 dage til juleaften. Men det gør jeg, og det er ikke kun fordi jeg glæder mig som en lille julegris, men også fordi det er ved at være tid til at kigge på julebudgettet for mig. For selvom jeg elsker julen, så elsker jeg også at holde budgettet nede, og det kræver lidt tid og planlægning. En af de vigtigste elementer for at sikre julebudgettet ikke skrider, er planlægning – og starte tidligt. 

 

 

Så her får du nogle af mine gode råd til at kigge på årets julebudget

 

 

  • Kig dit juleforbrug igennem 

Ved du, hvor mange penge du bruger på julen? Hvis svaret er nej, så skal du starte med at kigge tidligere forbrug igennem. Det kan måske kræve et besøg i netbank for at få en ide om, hvad du/I brugte sidste år på julen. 

I gennemsnit bruger vi danskere 3.420 kr. på julegaver og 1.710 kr. på mad, pynt, træ mm. = 5.130 kr. i alt (Kilde: Yougov for Nordea 2018/2019/2020). Min erfaring er, at december dog godt kan ende med at blive dyrere, fordi vi ikke kun bruger penge på ovenstående, men også tager en ekstra tur til frisøren, køber nyt tøj til julefrokosten, kører taxa hjem fra julefrokosten, tager en tur i Tivoli på julemarked osv. Så der sniger sig mange ekstra udgifter ind i budgettet, hvis man ikke er opmærksom eller planlægger ud fra det. 

Når du lægger dit julebudget, skal du derfor indregne alt, som du/ I bruger penge på i julen. 

 

 

  • Læg et julebudget 

Når du kender alle udgifter i forbindelse med julen, så er du også klar til at lave et budget. Det kan enten tage udgangspunkt i, hvad du har brugt eller hvad du gerne vil bruge fremadrettet. Jeg er selv glad for det gode gamle Excel-ark, hvor jeg har overblik over, hvilke gaver jeg skal købe, hvor meget mad, værtindegaver, juletræ etc. 

 

 

  • Start en juleopsparing

Når du har lagt et budget for julen, så skal du finde ud af, hvordan pengene skal findes i dit overordnede budget. Måske er du allerede begyndt at lægge penge til side, men ellers kan du også begynde nu, og så starte op igen i januar 2025, så du har et helt år til at lægge til side næste år. 

 

Du kan også skabe lidt ekstra indtægt ved at sælge ud af nogle af tingene derhjemme. Du kan også udfordre dig til at bruge mindre. Det kan enten være ved at give færre/mindre, købe på tilbud, lave sammenskudsgilde, finde genbrugsgaver etc. Der er mange muligheder for at justere sit budget, og jo før du har lagt en plan, jo før kan du også begynde at handle ud fra den. 

 

 

  • Lav en indkøbsliste 

Med et budget i hånden er næste skridt at lave en detaljeret indkøbsliste. Beslut på forhånd, hvilke gaver du vil købe, og hvornår. Overvej at lave nogle af dine indkøb i god tid for at undgå sidste øjebliks panik og forhøjede priser. Mange butikker tilbyder gode tilbud i efteråret, så hold øje med rabatter og udsalg.

 

Hvis du spreder dine indkøb ud over flere måneder, bliver den økonomiske belastning mindre i december. Jeg starter selv i oktober måned, hvor jeg  laver en liste over, hvem jeg skal købe gaver til, og hvilket budget jeg har til hver gave. Herefter noterer jeg løbende, hvad jeg gerne vil give personen, så jeg kan slå til og købe det, hvis jeg en dag ser et godt tilbud eller genbrugsfund. 

Jeg skal altså ikke ud og opfinde den dybe tallerken to dage før jul – hvor man også har en tendens til at gå over gavebudget, fordi man stresser. 

 

Giv genbrug i julegave: Det her tip kommer selvfølgelig an på, hvor godt du kender modtageren, og det kan være en god ide at forventningsafstemme inden, om personen vil være okay med at modtage en genbrugsgave, når den ikke kan byttes. 

 

Jeg køber selv genbrugsgaver til mine børn, fordi de er ligeglade med, om legetøjet kommer i en æske, og på den måde sparer jeg ofte 50-90 procent af nyprisen. Jeg har også givet genbrugsgaver til familiemedlemmer, hvis de har haft specifikke ønsker fx til porcelænsstel eller vaser, som jeg så har fundet brugt. Selvfølgelig efter at have forventningsafstemt om det er okay med genbrugsgaver. 

Man kan også være proaktiv og melde ud, at det er okay, at gaverne bliver købt brugt. Det gør jeg selv, hvis familiemedlemmer efterspørger ønsker. 

Ifølge en undersøgelse fra DBA.dk, som er lavet af Epinion i 2021, så vil 7 ud af 10 danskere gerne modtage en genbrugsgave, og sidste år kunne hver anden dansker være tilbøjelig til at give en brugt gave juleaften. 

 

Planlægning giver mindre stress 

Julen skal være en tid med glæde og afslapning, ikke økonomisk stress. Ved at planlægge dit julebudget i god tid, sikre dig overblik over dine udgifter, og spare op løbende, kan du undgå den økonomiske stress, der ofte følger med december. Jeg håber, at disse råd kan give dig mulighed for at se frem til højtidens glæder uden at bekymre dig om pengepungen.

God fornøjelse med juleplanlægningen!

Få adgang til vores ugentlige nyhedsbrev, fyldt med artikler, interviews og analyser om alt fra lønforhandlinger til investering. Med medlemskabet får du også digital adgang til Økonomista-magasinet og mulighed for at tilføje det trykte magasin. Deltag i live interviews og redaktionsmøder for at forme indholdet. Optjen indsigt og inspiration til din økonomi hver uge.