Af Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker
Historisk set har boliglån – altså den del, der ligger ud over realkreditlånet – altid været dyrere end andelsboliglån af primært to årsager: For det første er risikoen for banken større ved boliglån, da disse lån er efterstillet realkreditlånene. Det betyder, at banken står bagest i køen, hvis en bolig går på tvangsauktion. For det andet er boliglån typisk mindre end andelsboliglån, da de kun dækker de sidste 15% af boligens værdi, som realkreditlånet ikke dækker. Mindre lån betyder ofte højere renter, da bankens omkostninger pr. lånt krone er højere.
Men nu ser vi en usædvanlig lille forskel på renterne. Faktisk er forskellen mellem de boliglån og andelsboliglån, som bankerne tilbyder gennem bankportalen Mybanker, i øjeblikket kun 0,2 procentpoint. For bare et år siden lå forskellen over 1 procentpoint.
Hovedårsagen til dette skift er bankernes jagt på nye kunder, især blandt førstegangskøbere af ejerboliger. Her har der raseret en decideret priskrig i månederne før sommerferien, hvor bankerne har sænket renten markant. Boligkøbere er en eftertragtet kundegruppe for bankerne, fordi de ofte fører hele deres bankforretning med over, når de skifter bank. Derfor ser vi nu, at banker er villige til at sænke renterne betydeligt på boliglån for at tiltrække disse kunder. Det er simpelthen en kamp om markedsandele, hvor bankerne satser på at vinde en større bid af kagen.
Andelsboliglån derimod er ikke lige så attraktive for bankerne i denne sammenhæng. For det første er der langt færre andelsboliger end ejerboliger, og for det andet er demografien forskellig. Ejerboligkøbere er ofte ældre og har en mere stabil økonomi, hvilket gør dem til mere lukrative kunder. Derfor ser vi ikke de samme aggressive rentenedsættelser på andelsboliglån.
Hvis du står over for at skulle købe en ejerbolig, er det derfor en rigtig god ide at se dig grundigt om blandt bankerne. Konkurrencen er hård, og der er gode muligheder for at sikre dig en lav rente. Skal du låne til en andelsbolig, er der desværre mindre at hente i form af lavere renter lige nu, selvom de dog nu er faldet det seneste halve år.
I takt med at centralbankerne (forventeligt) sænker renterne de kommende måneder, bør det dog også få betydning for andelsboliglånene. Andelsboliglån er hovedsageligt variabelt forrentede, og selvom de ikke følger Nationalbankens rentebevægelser slavisk, er sammenhængen stærk. Men det kan godt være, at du skal trykke din bank lidt på maven for at sikre, at du også får del i rentefaldene, for de kommer ikke altid af sig selv.
Få adgang til vores ugentlige nyhedsbrev, fyldt med artikler, interviews og analyser om alt fra lønforhandlinger til investering. Med medlemskabet får du også digital adgang til Økonomista-magasinet og mulighed for at tilføje det trykte magasin. Deltag i live interviews og redaktionsmøder for at forme indholdet. Optjen indsigt og inspiration til din økonomi hver uge.
Gør kvinder rigere. Bliv medlem og få økonomisk viden direkte i din indbakke.