ArtiklerOverblik: ‘Panic Monday’, Trump-trusler og blodrødt aktiemarked
Aktiemarkederne styrtdykkede, mens Trump truer Kina med nye 50 % toldsatser, og EU varsler gengældelse. Handelskrigen eskalerer, og frygten for en økonomisk krise vokser.
Mens verden vågnede op til endnu en dag med handelskrigens rasen, satte aktiemarkederne kursen direkte mod rød zone. Præsident Donald Trump har igen svinget sin toldhammer og truer nu Kina med nye 50 % toldsatser, medmindre Beijing fjerner sine gengældelsesafgifter på amerikanske varer inden i morgen.
Markeder i rødt
Ugens første handelsdag var en brutal en af slagsen. Flere har allerede døbt dagen “Panic Monday”, og Wall Street åbnede da også med kraftige fald for tredje handelsdag i træk. Investorerne flygter fra usikkerheden, som Trumps toldstrategi medfører. Også på den anden side af kloden blev der sat dystre rekorder: Aktierne i Singapore, Australien, Japan, Sydkorea og Indien tog et ordentligt dyk natten til mandag.
Aktierne oplever en historisk nedtur i Hongkong. Hang Seng-indekset falder med mere end 13 procent, hvilket er det største fald på børsen siden den asiatiske finanskrise i 1997.
Herhjemme kunne Trumps toldhammer også mærkes i C25-indekset og i det tyske DAX-indeks var der også usikkerhed at spore. Den tyske forsvarsproducent Rheinmetall måtte også se aktien falde med hele 20 % for herefter at stabilisere sig på et mindre 2,5 procent i rødt.
“De kursfald, som vi ser i øjeblikket, er historiske. Jeg kan kun sammenligne med pandemien og så finanskrisen, som jo var den største økonomiske krise siden 1929. Det er det niveau, vi befinder os på,” siger Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen til Ritzau.
“Når jeg kigger på aktiekurserne, så afspejler de endnu ikke en global recession. Der er stadigvæk et stykke vej ned til det niveau. Men man begynder jo at indregne sandsynligheden for, at det er der, vi ender,” tilføjer han og understreger, at de holder øje med alt, hvad der sker politisk. Det gælder også kommende udmeldinger fra EU og Trump.
I Europa har EU-præsident Ursula von der Leyen rakt en forhandlingshånd frem til USA, men gjorde det samtidig klart, at EU vil svare igen, hvis Washington fastholder sin aggressive toldkurs.
Trump: “Fake news” om pause i told
Midt i kaosset florerede rygter om, at Trump overvejede en 90-dages pause i de nye toldafgifter. Men ifølge Det Hvide Hus er det ren “fake news”. Faktisk ser det ud til, at den amerikanske regering er fast besluttet på at holde fast i de nye tariffer “i dage og uger”, som handelsminister Howard Lutnick udtrykte det.
“Økonomisk atomvinter”?
Investorerne er ikke de eneste, der er bekymrede. Milliardær og tidligere Trump-støtte Bill Ackman advarer om, at USA er på kanten af en ”økonomisk atomvinter” på grund af de eskalerende toldsatser. Det tyder på, at selv præsidentens nærmeste støtter begynder at ryste på hænderne.
Musk vs. Navarro: Toldkrig på Twitter
Som om markedskaosset ikke var nok, udviklede handelskrigen sig også til en digital ordkrig. Elon Musk og Trumps toprådgiver Peter Navarro kørte en hidsig Twitter-krig om frihandel og protektionisme. Musk ser told som en direkte trussel mod innovation og vækst, mens Peter Navarro forsvarer regeringens linje med, at “Amerika skal beskytte sine egne.”
Samtidig brød Trump selv stilheden ved at skrive på sit eget sociale medie Truth Social, at amerikanerne “ikke skulle være dumme”, for USA er i gang med at gøre det, som de skulle have gjort for flere årtier siden.
Møde med Netanyahu
Midt i handelskrigens hæsblæsende udvikling tager Trump sig tid til et diplomatisk møde. Mandag er han vært for Israels premierminister Benjamin Netanyahu i Det Hvide Hus. Netanyahu er en af Trumps tætteste allierede, og det forventes, at mødet primært vil handle om sikkerhedspolitik og Mellemøsten-strategi.
Hvad nu?
Med de globale markeder i kaos, en amerikansk regering, der holder fast i sin toldpolitik, og EU klar til modtræk, er der lagt op til en eksplosiv uge. Investorer og analytikere holder vejret – hvad bliver Trump og Ursula von der Leyens næste træk?