ArtiklerNy forskning skal hjælpe kvinder i overgangsalderen: “Vi skal udfylde 200 års manglende viden”
Seks ud af ti kvinder får i overgangsalderen moderate eller svære symptomer. Forskere vil nu undersøge overgangsalderens kompleksitet og håber, at de kan hjælpe kvinder med at skabe bæredygtige hverdagsliv, hvor de kan trives på arbejdsmarkedet.
Selvom kvinder udgør halvdelen af befolkningen, mangler der evidens for, hvordan overgangsalderen påvirker kvinderne. Det mener VELUX FONDEN, som har valgt at støtte et nyt forskningsprojekt, ’Kvinder i sund overgang – fra peri- til postmenopause’, som vil undersøge overgangsalderens tværfaglige kompleksitet.
”Vi skal huske, at overgangsalderen rammer kvinder, som er i den arbejdsdygtige alder. De udgør derfor et stort bidrag til samfundsøkonomien”, siger projektets leder Maria Hybholt, som er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
International forskning har – i grove træk – vist, at 30 procent bliver ramt af lette symptomer, 30 procent af moderate symptomer og 30 procent af svære symptomer, mens de sidste ti procent svinger fra land til land. Kvindernes symptomer, deres intensitet og længde varierer, men dækker blandt andet over hedestigninger, svedeture, søvnløshed, hjertebanken og blødningsforstyrrelser.
Følger kvinder over tid
Forskningsprojektet har fået en bevilling på næsten fem millioner kroner og kommer til at følge cirka 200 kvinder i en såkaldt kohorteundersøgelse, hvor man følger en gruppe mennesker over tid for at undersøge sammenhængen mellem eksponering for visse faktorer (som livsstil eller miljø) og udviklingen af et specifikt helbredsfænomen.
”Det er afgørende for vores viden om overgangsalder, at vi får nuancerne og detaljerne fra kvindernes erfaringer fra hverdagslivet inddraget. På den måde kan vi belyse, hvordan kvindernes oplevelser af overgangsalderen hænger sammen med samfundsidealer, kultur, sociale relationer og personlighed”, siger Maria Hybholt.
Målet med projektet er at skabe mere grundlæggende viden om overgangsalderen, herunder hvordan den påvirker kvinders selvforståelse, hverdagsliv og identitet.
”Det har stor betydning for samfundet, at vi får ny viden, som kan være med til at forbedre forholdene for kvinder på arbejdsmarkedet, som oplever moderate eller svære symptomer. Hårdt ramte kvinder kan blive udfordret på deres evne til at være produktive på arbejdet. Det kan i yderste konsekvens resultere i, at de trækker sig fra arbejdsmarkedet,” siger Maria Hybholt.
200 års manglende forskning skal indhentes
Borgere, forskere og politikere mangler evidens og viden om overgangsalderen, som ifølge Maria Hybholt hænger sammen med, at samfundet historisk set har været præget af en grundlæggende ’patriarkalsk’ forståelse, hvor det mandlige køn dominerer ofte på bekostning af fokus på og forskning i den kvindelige befolknings udfordringer.
”Vi skal fylde et 200 år stort hul med manglende forskning for kvinder. Vi har haft et samfund, som hverken har fokuseret på kvinder eller kvindesygdomme, og som har haft en forskningskultur, som historisk set har målt og vejet på mænd – gerne unge mænd. Det skal vi gøre op med. Vi står med et overset, men også naturligt fænomen, som er væsentligt at belyse for kvinder midt i livet,” siger Maria Hybholt.