Indsigt

Nina Smith advarer: Reformer uden plan for virkeligheden truer velfærden

Seks store reformer rulles ud uden koordinering, hvilket skaber pres på kommunerne. Sådan lyder advarslen fra økonomiprofessor Nina Smith.

Nina Smith advarer: Reformer uden plan for virkeligheden truer velfærden
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 17. april 2025

Der er seks store reformer på vej i kommunerne, og de kommer til at ramme både folkeskole, ældrepleje, beskæftigelse, sundhed og socialt ansvar – men uden en plan for, hvordan de skal fungere i den virkelige verden. Sådan lyder advarslen fra økonomiprofessor Nina Smith, som ikke mener, at reformerne er tryktestet i den kommunale virkelighed.

“Jeg tror ikke, vi får et godt velfærdssamfund, hvis ikke vi i fremtiden får Christiansborg og Slotsholmen til at arbejde lidt bedre sammen med det kommunale styre og de embedsfolk, der sidder der,” siger Nina Smith og slår fast, at det er afgørende, at Christiansborg får tryktestet deres reformidéer med den kommunale virkelighed.

Reformer spænder ben for hinanden

De seks reformer – Folkeskoleaftalen, ældrereformen, beskæftigelsesreformen, sundhedsreformen, socialreformen og Den grønne trepart – er skubbet ud i kommunerne uden koordination.

Én af dem, der skal få reform-puslespillet til at gå op, er Nina Brünnich Kragesteen, centerchef for Politik og Organisation i Lyngby-Taarbæk Kommune. Hun mærker hver dag konsekvenserne af en ukoordineret reformstorm:

“Samlet set er de her reformer lige så omfattende og omsiggribende som en fuld kommunalreform – de er bare ikke koordineret up front,” siger Nina Brünnich Kragesteen og uddyber: “Det flytter arbejdet med at koordinere og samtænke fra statsligt niveau til kommunalt niveau.”

Nina Brünnich Kragesteen er blandt andet ansvarlig for Lyngby-Taarbæk Kommunes IT- og digitaliseringsområde, hvor hun oplever, hvordan reformerne i værste fald kan spænde ben for hinanden:

“Når man læser ind i sundhedsreformen og ældrereformen, som begge to vil ramme det samme center i mange af kommunerne, så ligger der digitaliseringsmæssigt to helt forskellige syn på borgeren i de to reformer.”

Risikerer at knække kommuner

Professor Nina Smith advarer om, at det kan blive svært for kommunerne at få reformerne til at hænge sammen.

“Det er større det her. Det er sværere det her. Det er mere komplekst,” slår hun fast og understreger, at det kræver professionel og stærk ledelse, både på kommuneniveau og i klasselokalerne, for at få reformerne til at lykkes.

“Vi har 98 kommuner, og de vil gøre det forskelligt, uden tvivl. Hvad sker der, når nabokommunen gør ting på en lidt anden måde, og så kommer borgerne og siger, at det er virkelig dårligt, det, I gør her. Det bliver svært,” siger Nina Smith.

Hun peger også på, at regeringens manglende indsigt i de kommunale forhold gør det sværere at realisere reformerne.

“Mit billede er, at når man sidder på Slotsholmen og laver ellers fornuftige ting, så har man ikke gennemtænkt, hvordan det skal implementeres og forvaltes,” siger hun.

Snart kan du tjekke for livmoderhalskræft – bare ved at aflevere en kop urin

Læs også: Snart kan du tjekke for livmoderhalskræft – bare ved at aflevere en kop urin