ArtiklerMinister: Elbit-sagen kan resultere i fyringer
Der bliver ikke placeret noget direkte personligt ansvar i den undersøgelse, som advokatfirmaet Bruun & Hjejle har foretaget af sagen om Forsvarets indkøb af artilleri hos israelske Elbit.
Men derfor kan den godt få personalemæssige konsekvenser alligevel, lyder det fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), efter at undersøgelsens konklusioner er præsenteret.
Altinget kunne sidste år berette, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) kort før jul i 2022 modtog et udkast til et forlig, efter at Elbit havde været på vej med et sagsanlæg mod Danmark.
Forliget blev indgået 16. januar 2023. Baggrunden var en årelang strid om indkøb af våben fra Elbit, som flere partier havde blokeret, da de ikke ønskede at handle hos den israelske våbenproducent.
Og når så der blev indgået en aftale om indkøb af artilleri kort efter, rejser det spørgsmål, som skal afklares igennem samtaler med medarbejdere i FMI.
– På den baggrund har jeg besluttet at følge anbefalingen om, at spørgsmålet om sammenhængen mellem forliget og kontraktindgåelserne skal belyses yderligere gennem samtaler med et antal personer, siger ministeren med henvisning til ansatte i Forsvarets Materiel- og Indkøbstjeneste.
Undersøgelsen konkluderer, at nogle medarbejdere i FMI har handlet ud over de retningslinjer, der er givet, og at de også har givet Folketinget vildledende oplysninger.
Disse medarbejdere kan altså ifølge ministeren forvente en tjenstlig samtale.
– Når de samtaler er afholdt, vil der blive foretaget en vurdering af, om sagen giver anledning til ansættelsesretlige konsekvenser, siger han.
Troels Lund Poulsen afviser at fortælle, hvor i systemet disse personer finder sig, og om der er tale om menige medarbejdere eller ledere.
/ritzau/