Karriere

Livet som digital nomade: Fra 50 flyttekasser til to sæt festtøj

Livet som digital nomade: Fra 50 flyttekasser til to sæt festtøj
Rikke Reimann 
Af Rikke Reimann  22. februar 2024

For 2,5 år siden pakkede Anja sin bolig ned og solgte alt, hvad der ikke kunne være i hendes nyindkøbte autocamper. Tanken om at downsize og bo mere minimalistisk havde groet i Anja henover et par år, og autocamperen var bare det sidste skridt. For selvom du rent praktisk kan skille dig af med 50 flyttekasser over en weekend, ligger der mange overvejelser bag.

Af Rikke Reimann   

 

Det kan lyde som om, at man har solgt helt ud, når man førhen kunne pakke 50 flyttekasser og nu kun har et par høje hæle og to forskellige sæt tøj til fest men sådan er det ikke. Livet i en autocamper er hverken en flugt for materialismen eller en tvungen boligløsning for Anja Robanke, der snart har boet sådan i 2,5 år. Autocamperen er et aktivt valg og en bevidst beslutning om at ville have det bedste ud af livet; frihed til at bestemme selv, oplade og finde energi i naturen. 

 

Startkapitalen 

Efter at have solgt alt stod Anja tilbage med 45.000 kr. i hånden. Pengene skulle være startskuddet til Anjas egen selvstændige forretning og hendes nye liv. 

Med hjælp fra sin a-kasse, fik Anja supplerende dagpenge, imens hun gik i gang med at lave sin egen virksomhed. ”Jeg kan virkelig anbefale, at man taler med sin a-kasse, for det er en rigtig god mulighed at kunne prøve sin ide af, mens man er på supplerende dagpenge. Man skal bare være opmærksom på, at man ikke kan køre over landets grænser, hvorfor jeg kun endte med at få dagpenge i tre måneder,” fortæller Anja. 

2021.07.0102 Skogafoss 294

Friheden har sin pris

Friheden er forudsat af, at økonomien rækker, og den kendsgerning er Anja helt bevidst om. ”Sidste år var et rigtigt dyrt år for mig, fordi der både blev investeret på de indre og på de ydre fronter. Derfor går turen også næste gang til Østeuropa for at spare lidt på pengene,” siger Anja, som dog glæder sig til natur, bjørne og Tjernobyl. 

 

Budgettet 

Anja opdaterer sit budget 4-5 gange årligt og holder løbende øje med det. Hendes økonomi består af et privatforbrug, opsparing samt udgifter til hendes virksomhed. Omkring 90 % af hendes udgifter går til virksomheden og 10 % af hendes udgifter går til privatforbrug. Samlet set skal hun hver måned hente 15.000 kroner hjem for at holde sin virksomhed kørende. ”Det er faktisk lidt mere, end hvad jeg skulle bruge før, men det er fordi, jeg jo kører min forretning samtidig. Mine forsikringer er også lidt dyrere end andre menneskers, da jeg har en del udstyr samt betaler ekstra for både bil og rejser.” 

 

I sit budget betaler Anja til: 

  • En sygesikring 
  • En ansvars/ulykkesforsikring 
  • Erhvervsforsikring og rejseforsikring 
  • A-kasse og fagforening  
  • Leasingaftaler, diesel og gas
  • Hjemmeside/webshop-udgifter
  • Revisor og regnskabsprogram
  • Spotify 
  • Licens 
  • Mobil og data

 

Forfængeligheden lever 

Anjas privatforbrug er til gengæld meget beskedent. ”Jeg har sagt til folk, at jeg ikke kommer med værtindegaver, for så kunne jeg ikke bruge penge på andet.” Der bliver heller ikke brugt ret mange penge på cafeer, og håret klipper hun selv, men når det kommer til tøj, har hun en last. ”Jeg er meget kvalitetsbevidst, når jeg vælger mit outdoortøj, og jeg vil hellere købe lidt men godt, for det er vigtigt for mig at have noget ordentligt.” 

 

Men hvad med fremtiden, Anja? 

Anja er bevidst om, at der kommer en dag, hvor hun ikke kan leve på vejen længere. Derfor er hun også begyndt at interessere sig for aktier og har købt ét års abonnement hos Female Invest og investeret en del af sin pension selv. ”Jeg er ikke så bange for fremtiden, for skulle der komme en dag, hvor jeg pludselig ikke har nogen kunder, så må jeg jo bare tage hjem til Fyn igen. Og nu ved jeg, at jeg kan leve for et meget lille beløb og på meget få kvadratmeter”.

 

”I det liv, jeg har valgt, er jeg langt bedre til at mærke naturen og min egen udvikling. Det giver mig en følelse af frihed, men den frihed betyder ikke, at jeg har mere tid. Det er et stort arbejde at banke en virksomhed op, og min frihed består i selv at kunne vælge, hvad jeg bruger min tid på. Livet på vejen har gjort mig mere tough og endnu bedre til at lytte til mig selv.”

2021.07.06 Reykjanesviti 140 2

Ny måling: Kvinder vil have fleksibelt arbejde, mænd vil have en højere løn 

Læs også: Ny måling: Kvinder vil have fleksibelt arbejde, mænd vil have en højere løn