Artiklen blev første gang udgivet i Økonomista magasinet juli 2023
Genbrugsfund, vildmarksbad, shelter, bålplads og schweizisk alpestil. Jeanett Degns sommerhus rummer det hele. Sommerhuset byggede hun i 2020 som et passionsprojekt, men senere er det også endt med at blive en god investering. Kom med indenfor!
Af Mille Skjold Madsen
For Jeanett Degn og familien er det et pusterum fra den hektiske hverdag, når de flere gange om måneden tager fra huset i Valby til deres sommerhus, som ligger på den yderste spids på Sjællands Odde.
“Det giver frihed, ro og tid med familien, og vi kommer rigtig ned i gear, så det er en fantastisk investering for os at have bygget et sommerhus,” fortæller Jeanett Degn, der til daglig arbejder som indretningskonsulent og desuden har instagram-profilen @sommerhusmagasinet.
Der er 1 time og 10 minutters kørsel til sommerhuset, som rummer god plads til familie og venner, vildmarksbad, shelter og bålplads, og Jeanett har selv et bud på, hvad det er, et sommerhus kan.
“I et sommerhus bliver selv opvasken hyggelig, fordi der ikke er den samme tidsplan som hjemme i vores hus, og man bliver ikke pludselig grebet af at lige skulle sætte opvasken over eller klare nogle praktiske ting. I et sommerhus bliver alt det sat ud af spil, og her er fokus på at hygge.”
Fra Schweiz til Danmark
Familien tæller udover Jeanett også hendes mand og deres tre børn. Tidligere boede de i Schweiz, hvor de også havde en skihytte. Her blev lysten til weekend getaways dannet, og de prøvede også at beholde skihytten, da de flyttede til Danmark.
“Men der var bare for langt til Schweiz, for at det kunne give mening, så vi solgte ferielejligheden, og så begyndte vi at kigge rundt på Sjælland efter et sommerhus i stedet, for vi kunne ikke slippe det fantastiske ved at kunne komme væk fra hverdagens trummerum.”
Jeanett kørte Sjælland tyndt for at se på sommerhuse, og hun så 50 stk. i 2018-2019, men der var intet som matchede deres behov og ønsker. Hun ringede derfor rundt til forskellige ejere af grunde i sommerhus-området for at høre, om de ville sælge, og en dag var der bid.
“Vi designede selv huset i samråd med arkitekter, og det var vigtigt for os, at det både bar præg af alperne fra Schweiz og den danske følelse, så vi fik bygget med nogle særlige runde bjælker, man typisk finder i alpe-området,” fortæller Jeanett, der også valgte at lave hvide opmurede vægge, for at den danske stil mødte de schweiziske bjælker.
Genbrugsfund og upcycling
Familien går meget op i genbrug og upcycling, så husets møbler er enten lavet selv, købt brugt eller gamle arvestykker. Det sætter, ifølge Jeanett, også et personligt præg på sommerhuset, og hun købte bl.a. et gammelt vindue, som skulle skabe lys mellem stue og soveværelse.
“Da jeg afleverede det til murerne, så kiggede de godt nok på mig og spurgte, “hvad i alverden skal vi med det?” men det ser da godt ud i dag,” siger Jeanett.
Huset bugner også af andre genbrugsfund, som en karlekammerseng, et vitrineskab og et havebord, som de har lavet ud af trædæksler fra Christiansborg Ridebane.
“Det tog os et år at lave det havebord, for vi skulle virkelig rengøre de trædæksler, skære dem til planker og lime sammen. Det var et kæmpe arbejde, og jeg er rigtig glad for bordet i dag, men det er ikke noget jeg sætter i produktion, det kan jeg godt sige,” griner Jeanett.
Det skal du kigge efter
Jeanett har selv været sommerhusejer i tre år, og hun har nogle gode råd, hvis man selv drømmer om at komme på sommerhus-markedet.
“Start med at leje et sommerhus for at finde ud af, hvad dit behov er, og hvad du godt kan lide, inden du begiver dig ud i at købe eller bygge noget”.
Det kan fx være, om materialerne er vedligeholdelsesfrie, er haven en, som skal passes, hver gang du er der, hvad alder er dine børn, skal I kunne invitere venner med? Er det vigtigt, at det er tæt på indkøbsmuligheder, og at det er langt nok væk til, at det føles, som at man er rejst væk hjemmefra, men ikke så langt væk, at man ikke kommer afsted, fordi det bliver for stort et projekt.
“Hvis der kun er 20 min. mellem hjem og sommerhus, så kan man jo lige smutte hjem og ordne nogle ting, så jeg anbefaler, at der er 1 time til 1,5 til sommerhuset, for så er det realistisk at komme afsted ofte, men langt nok væk til at du ikke bare stikker hjem,” fortæller Jeanett, som selv er i sit sommerhus flere gange om måneden.
En god investering?
Hun anbefaler også, at man tager rundt og finder inspiration ved at se sommerhuse, som er til salg eller firmaer, hvor man kan bygge dem. Og så er det også vigtigt at vide, om man har tænkt på sommerhuset som en investering eller noget, som man bare gerne vil bruge selv.
“Hvis man vil udleje et sommerhus, så skal det ofte kunne rumme + 6 personer, da de fleste tager afsted med familien, vennnepar osv., så det er klart værd at overveje størrelsen på sommerhuset, hvis det skal være et investeringsprojekt,” fortæller Jeanett.
Familiens sommerhus er 125 kvm og rummer 8 personer, hvilket er attraktivt for mange at leje, men oprindeligt byggede familien ikke huset med henblik på udlejning.
“Jeg ville jo egentlig bare gerne have et sommerhus til os og alle de venner, vi ofte inviterer, som var lige netop vores stil, men da jeg så fandt ud af, at man kunne tjene op til 44.000 kr. skattefrit om året ved udlejning, så er vi også begyndt på det,” fortæller Jeanett.
Hendes største råd er dog nok, at man skal købe et sommerhus med hjertet og ikke for at tjene penge. Og det er til trods for, at naboens grund nu er til salg for det dobbelte af, hvad de selv købte i 2020.
“Det er da rart økonomisk at vide, at man har gjort en god investering, og vi kan tjene på at udleje det, men sommerhuspriser kan gå op og ned, ligesom udlejning kan stå stille, så jeg synes først og fremmest, at man skal købe et sommerhus, fordi man gerne vil bruge det og elsker sit sommerhus, så kan det andet være en bonus.”