Indsigt

Hvilket økonomisk værktøj passer til dig?

Hvilket økonomisk værktøj passer til dig?
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 29. december 2023

One size kan godt passe nogle, men meget sjældent alle. Det samme gælder for økonomiske værktøjer. Nogle kan lide strukturerede guidelines til, hvor meget der skal bruges på hvilke poster, mens andre finder inspiration i at arbejde med mindsettet – og nogle begge dele! Økonomiske redskaber skal ikke ses som en hellig gral, men derimod inspiration som du kan plukke fra og gøre til din egen unikke økonomiske værktøjskasse, der passer netop til dig. 

Her kan du derfor møde fire forskellige kvinder, som alle har det til fælles, at de har arbejdet på at få en stærkere økonomi. De har dog brugt vidt forskellige værktøjer til at nå derhen. Måske du kan finde inspiration i deres historier til at få succes med dit eget økonomiske liv? 

Af Mille Skjold Madsen

 

Case Anika

Fulde navn: Anika Thorø Weber

Beskæftigelse: Journalist og kommunikatør i egen virksomhed Efiki

Metode: Minimere madbudgettet 

 

Hvad gjorde du for at få en god økonomi? 

Som studerende var pengene små, og sammen med min bofælle besluttede jeg mig derfor for at stille skarpt på mine indkøbsvaner. Vi ville gerne leve sundt og godt, men samtidig skrue ned for vores madudgifter for at få mere råderum i budgettet til andre ting – i mit tilfælde flere rejser, som jeg prioriterer meget højt. 

 

Vi prøvede i nogle måneder at få en fornemmelse af, hvor mange penge vi egentlig brugte på mad, og vi besluttede os for at oprette en fælles madkonto, hvor vi hver især ville overføre penge til. Vi overførte 300 kroner pr. person om måneden, som skulle bruges på mad og andre indkøb i supermarkedet, eks. toiletpapir, rengøringsmidler mv. 

 

Det kan lyde utroligt, men det lykkedes os faktisk måned efter måned i flere år at leve for 600 kroner i alt (fastfood 1-2 gange i måneden er ikke inkluderet). Det lykkedes, fordi vi var ultra-bevidste om at købe de varer, der var sat ned – enten fordi de var på tilbud eller havde “gule mærker”, fordi de snart ville overskride sidste salgsdato. Grøntsager købte vi ofte hos vores nærliggende arabiske supermarked, hvor der både var et spændende udvalg og virkelig skarpe priser. 

 

Grundlæggende kan man sige, at vi vendte den “almindelige” indkøbs-tankegang lidt på hovedet. I stedet for at tænke “Jeg vil gerne have lasagne i dag”, så købte vi de varer, der var på tilbud og lavede mad ud fra det. Det krævede lidt tilvænning at komme ind i tankegangen, men da vi først havde vænnet os til det, blev det et kæmpe hit. Dels betød det, at vi fik rigtig mange forskellige og gode retter, fordi vores til tider lidt sære indkøb stillede krav til vores kreativitet i madlavningen.

Dels tog vi sjældent ud for at handle, fordi vi manglede x eller y – vi brugte bare det mad, vi havde. I 95 procent af tilfældene blev det til gode retter – en sjældent gang imellem floppede det i forsøget på at gå nye kreative veje. Ofte har jeg bare googlet nogle af de varer, som jeg havde liggende og som snart skulle spises. Det lykkes næsten altid at finde noget, hvor jeg har de nødvendige råvarer liggende. 

 

Hvilke indsigter fik du om dig selv og din økonomi ved at arbejde med madbudgettet? 

Jeg er opdraget til at være bevidst om min økonomi, men jeg blev alligevel overrasket over, at jeg kunne ende med at gå så meget op i at spare penge på madindkøb. Det blev en slags hobby for mig at skrue ned for madbugettet. 

 

Selvom jeg nu er gift og sammen med min mand har et langt større rådighedsbeløb, fordi vi begge har fuldstidsarbejde, så handler jeg stadig ud fra samme tankegang. Både for at spare pengene og fordi det er godt for klimaet. 

 

Hvad har været din største aha-oplevelse i processen?

Jeg er overrasket over, hvor nemt det faktisk er at leve så billigt. Det har krævet en ændret tankegang, men når den først er skabt, så oplever jeg, at det kun har gjort mig godt: Jeg bruger mindre tid på at handle, fordi jeg ikke skal handle ind til bestemte måltider, men blot “impulskøbe” nedsatte varer, og jeg får en meget mere varieret kost med en masse inspirerende retter.

Jeg kan helt grundlæggende mærke, hvordan det udvikler min kreativitet, at jeg skal bruge de råvarer, jeg har. Jeg glæder mig over, at det også er til gavn for klimaet og begrænser dels madspild i supermarkedet og dels i mit eget hjem. 

 

Hvordan oplever du, at det er en succes at fokusere på madbudgettet? 

For mig har et lille madbudget betydet, at jeg har haft et større økonomisk råderum, så jeg kunne prioritere at rejse til blandt Cuba, Italien og Georgien for nogle af mine sparede penge. 

 

Hvem kan du anbefale denne her metode til? 

Alle. Det kræver, at man er villig til at ændre lidt i sin tankegang, så man ikke altid handler ind efter lyst, men ud fra det der er sat ned. Det kan måske være svært for singler at nå at få spist mad med en snarlig udløbsdato, men er man to eller flere synes jeg, at det er en virkelig god model. 

 

Julia Sakskjaer Petersen

Fulde navn: Julia Sakskjær Petersen

Beskæftigelse: Miljøsagsbehandler, klima-foredragsholder og har sitet www.detsimpleliv.com, som fokuserer på emner som økonomi, minimalisme og bæredygtighed. 

Instagram: @det_simple_liv

Metode: Zero Based Budget 

 

Hvad gør du helt konkret for at have en god økonomi? 

Vi bruger zero based budget-metoden, som går ud på, at hver en krone der går ind på vores konto er budgetteret til en bestemt post.

 

Når det bliver lønningsdag, laver jeg to overførsler i vores netbank. En til vores budgetkonto, hvor alle de faste udgifter bliver taget fra, og en hvor jeg fjerner resten af det overskydende beløb fra vores hævekonto og sætter det over på vores opsparing. Det eneste der får lov til at stå på vores hævekonto, er vores rådighedsbeløb, som i øjeblikket er på 6.500 kr. og dækker mad, benzin, diverse og småudgifter til vores datter. 

 

Hele pointen er, at der simpelthen ikke befinder sig flere penge på hævekontoen, end vi har aftalt, at vi skal bruge i løbet af måneden, resten er flyttet over på vores opsparing. Derfor føles det som at stjæle fra sig selv, hvis vi bruger flere penge end aftalt og er nødt til at tage fra vores opsparing, og det er en god motivation til at holde vores forbrug i skak.

 

Hvor længe har du arbejdet med din økonomi på denne her måde?

I løbet af 2014 begyndte jeg at beskæftige mig med min økonomi på en ny måde. Jeg var nyuddannet og skulle til at betale af på både SU-gæld, billån og en kassekredit, som løb op i 210.000 kr. i alt. Jeg havde derfor brug for en ny måde at tænke økonomi på, så jeg kunne sove bedre om natten og komme med med min gæld så hurtigt som muligt. 

 

I den periode levede jeg kun med kontanter, så i starten af hver måned hævede jeg 2.000 kr. og lagde sedlerne i ugekuverter, så jeg havde 4-500 kr. om ugen til mad og diverse. Jeg havde en konkurrence med mig selv, hvor jeg skulle forsøge at spare så mange penge op i hver uges kuvert. De overskydende mønter og sedler opbevarede jeg i et vekslepengeglas, som jeg havde stående derhjemme, og når det var fyldt, gik jeg i banken og satte pengene ind som et ekstra afdrag på gælden. 

 

Samtidig lavede jeg store faste afdrag hver måned med alle de penge, jeg ikke længere benyttede til forbrug. Uden at jeg var klar over det, var jeg allerede igang med det, som jeg senere har lært hedder “zero based budget”, som er den budgetmetode, vi bruger herhjemme i dag. Nu har vi ikke længere kontanter og ugekuverter, men princippet er det samme. Med denne her metode er jeg blevet gældfri 7 år før tid, og vi har kunne købe vores drømmehus. 

 

Hvilke indsigter har du fået ved at arbejde på denne måde med din økonomi? 

Vi sover langt bedre om natten, fordi vi sidder i en økonomisk situation, som betyder, at vi har frihed til fx at vælge at gå ned i tid eller sige vores job op, hvis vi ikke er glade for vores arbejde.

 

Hvad har været din største aha-oplevelse i processen?

Det tager ikke mange måneder, før man virkeligt kan se, at man får boostet sin gældsafvikling eller opsparing ved at bruge zero based budget metoden. Det er netop den aha-oplevelse, der for alvor har været vores motivation til at ændre vores økonomi markant. 

 

Hvornår kan man have gavn af at kigge på sin økonomi på denne her måde, som du gør? 

Alle kan have gavn af at benytte et zero based budget, men særligt folk med et stort ønske om at spare op eller afvikle gæld. Det er også en god metode til dem, som gerne vil blive bedre til at undgå unødvendige køb, for det ses lynhurtigt, hvis rådighedsbeløbet forsvinder for hurtigt i starten af måneden, og man bliver derfor klar over, hvor problemet ligger. 

 

Pia Adriansen

Fulde navn: Pia Adriansen

Beskæftigelse: Selvstændig 

Instagram: @modmaxfrihed

Metode: Benytter sig af de tre O’er: Oprydning, organisering og overblik

 

Hvad gør du for at have en god økonomi? 

For en del år siden begyndte jeg en større oprydning i mit liv, først på det fysiske plan, dernæst gik jeg i gang med oprydning på det mere personlige plan. Et sted på vejen faldt mit fokus på vores økonomi, og jeg gik i gang med at rydde ud i mine/vores økonomiske sager. 

 

Jeg lavede et kvitteringssystem, kiggede alle bankpapirer igennem, ryddede ud i udgifterne og førte et mere detaljeret budget samt lugede ud i mine negative tanker omkring penge. Herefter fik jeg organiseret det hele på ny og indarbejdet de nye vaner.

Jeg har en økonomibog, som indeholder alle oplysninger om vores økonomi, så det er samlet på ét sted, og jeg nemt kan opdatere tingene, når der er behov for det. Det giver mig et hurtigt overblik og har frigivet rigtig meget tid og energi.

 

Hvor længe har du arbejdet med din økonomi med denne metode?

Det har jeg gennem 7 år, men de sidste 3 år har været mere bevidst. 

 

Hvilke indsigter har du fået ved at arbejde på denne måde med din økonomi? 

Det mest skelsættende øjeblik var, da jeg var på barsel med mit 2. barn. Jeg sad i sofaen og ammede da mit blik faldt på 3 indkøbsposer i hjørnet. De havde stået der længe, og jeg havde ikke fået pakket dem ud.

Pengene var små dengang, og jeg kan huske, at jeg kiggede på poserne og tænkte, at så vigtigt var indholdet nok heller ikke, når jeg ikke engang havde pakket det ud og taget det i brug. Det skærpede min opmærksomhed på vores pengevaner, og jeg så på vores ting på en helt ny måde. Jeg begyndte at se “spildte penge” over det hele, lige fra en helt ny babydragt i skuffen, som aldrig havde været brugt, til tøjet i mit skab, som ikke passede mig, men var købt som et godt tilbud. 

Alle de ting var købt, fordi jeg manglede overblik, og nu hvor jeg har det, så har det givet mig den vildeste følelse af empowerment.

 

Hvad har været din største læring/aha-oplevelse i processen?

Jeg har egentlig altid haft okay styr på min økonomi. Når jeg manglede penge, arbejdede jeg bare noget mere, men da jeg fik børn gik det op for mig, at hvis jeg arbejdede mere, så ville det tage tid fra mine børn. 

Der indså jeg, at det var på tide at være smartere med mine penge, end jeg tidligere havde været. Det var et turning point på min økonomiske rejse. 

 

Hvordan oplever du, at det er en succes, at fokusere på de tre O’er? 

Jeg laver meget sjældent et fejlkøb nu, hvor jeg har overblik, og det har frigivet meget energi, tid og penge at leve på denne her måde. Jeg kan godt blive overvældet af at scrolle siderne igennem på store webshops på nettet eller gå rundt i alle de varme spots blandt en masse andre mennesker i butikkerne, og der hjælper overblikket mig til at holde hovedet koldt og kun få købt det, jeg mangler. 

 

Har du prøvet andre metoder/værktøjer gennem tiden? 

Jeg elsker at prøve alt muligt af! Forskellige budgetmetoder, challenges, og hvad jeg nu ellers falder over, men jeg vender altid tilbage til de metoder, som giver mig den økonomiske ro. For mig er økonomi noget organisk, der er foranderligt sideløbende med, hvad der sker i vores liv, og derfor kan derfor kan forskellige metoder og tilgange bruges på forskellige tidspunkter. På den måde har man flere værktøjer at hive fat i, hvis man får behov for det gennem livet. For mig er fokus, at mit værktøj skal give mig følelsen af, at jeg har styr på pengene, så de ikke styrer mig. 

 

Hvem kan du anbefale denne her metode til? 

Hvis man, ligesom mig, har en tendens til at være en smule impulsstyret i sine køb, så kan det være et værktøj til at få bugt med købe-impulserne. 

Det er også et fantastisk værktøj til at få overblik over sine økonomiske vaner og bygge et stabilt fundament op omkring sin økonomi. 

 

Lotte Kragh Foto Louise Landgren

Fulde navn: Lotte Kragh

Beskæftigelse: Terapeut og projektleder

Metode: Fokus på mentalt mindset 

 

Hvad gør du for at have en god økonomi? 

Jeg har fokus på værdibaseret økonomi, når min mand og jeg har skal lægge vores budget. Det betyder, at vi sparer på det, som ikke giver os værdi, så vi kan få råd til det, som giver os værdi. 

 

Vores værdier er kogt ned til ordene ro, redebyggeri og selvudvikling. Det er de ting, som var vigtige for os og som vi lægger vores budget ud fra. 

 

Vi har de seneste 2,5 år købt og renoveret hus ved vandet med kun et realkreditlån, holdt stort bryllup, fået et barn og betalt et lån ud med to helt almindelige indkomster. Jeg tog også en ny uddannelse som terapeut, og min mand gik selvstændig under corona. Det kunne lade sig gøre, fordi vi skar alle udgifter, som ikke var baseret på vores værdier ned til et minimum. Det var for eksempel tøjkøb, gaver til hinanden, bil og restaurantbesøg. Samtidig sørger vi for at lave faste overførsler til vores opsparingsmål, så der aldrig er mulighed for lige at bruge pengene på take-away eller andre fristelser i hverdagen.

 

Hvor længe har du arbejdet med din økonomi på denne her måde? 

Jeg har arbejdet med mindsettet omkring økonomi løbende i mit liv, siden jeg studerede psykologi på kandidaten for snart 8 år siden og blev opmærksom på, hvordan økonomi og mindset hang sammen. 

 

Hvilke indsigter har du fået ved at arbejde på denne måde med din økonomi? 

De pengehistorier vi har med os fra vores barndom skaber det (ubevidste) udgangspunkt, vi har for at navigere i vores økonomi som voksne. Vi kan ændre vores adfærd og økonomi, hvis vi finder ud af, hvilke pengeoverbevisninger der begrænser os, og med den viden kan vi udfordre det, vi oplever er sandt om penge og ændre vores økonomi, så vi kan få pengene til at arbejde for os og nå vores mål. 

 

Hvad har været din største læring/aha-oplevelse i processen?

Selvom jeg altid har været “god til økonomi”, så havde jeg en overbevisning om, at nogle ting var “for svære til mig”, fx at investere. Jeg har gennem arbejdet med mit mindset fundet ud af, at det er lettere for mig at handle først, for så tvinger det mig til at blive klogere på det nødvendige – i stedet for at bruge tid på alt det, jeg tror, jeg skal vide. Mit fokus er på progression frem for perfektion, og det har jeg netop udfordret mit eget mindset på for nylig, da jeg skulle i gang med at investere. 

 

Jeg lavede fejl, da jeg startede med investere, men det føltes ikke som et nederlag, fordi det er læring, som kun gør mig klogere på vores investeringsrejse. 

 

Hvordan oplever du, at det er en succes at fokusere på dit mindset? 

Når jeg har magten over mine penge, så fylder min økonomi ikke i mine tanker. Penge er et middel til at opnå vores drømme, og når jeg arbejder med mit mindset og får sat vores økonomi i systemer, så støtter det vores mål. Det giver en stor ro. 

 

Har du prøvet andre metoder/værktøjer gennem tiden? Hvis ja, virkede det for dig – hvorfor/hvorfor ikke? 

Jeg har prøvet nogle økonomiske challenges, fx købestop i x måneder, 48-timers reglen mv. Det er sjove øvelser, der giver stof til eftertanke, men de fungerede ikke for mig på den lange bane, fordi de ikke er værdibaserede. For mig handler det i højere grad om prioritering fremfor ‘stop’. 

 

Hvornår skal man overveje at kigge på mindsettet omkring sin økonomi? 

Jeg synes altid, det er en fordel at fokusere på mindset, når man taler økonomi, fordi al adfærd har rod i psyken. Det kan være en fordel at arbejde med sit pengemindset, hvis man er interesseret i at optimere sin økonomi, eller hvis økonomien fylder, fordi man synes, at pengene styrer én frem for omvendt. 

 

Skattespecialister bliver revet væk

Læs også: Skattespecialister bliver revet væk