Personlig økonomi“Hold da op, bruger I SÅ mange penge?” – sådan tackler du økonomisnakken rundt om bordet
Påsken nærmer sig, og det betyder hygge, sildemadder og samvær med dem, vi holder af. Men for mange betyder det også noget andet: akavede bemærkninger om økonomi rundt om frokostbordet.
“Hold da op! Bruger I så mange penge på at spise ude og rejse?”
Lyder det bekendt?
Selvom det ofte er sagt med et glimt i øjet, kan det stikke – især når det kommer fra nære relationer.
Jeg har tidligere hørt fra læsere, som bliver mødt med kommentarer og vurderinger af deres økonomiske valg. Og selvom det ofte er sagt med et glimt i øjet, kan det stikke – især når det kommer fra nære relationer.
Det har været kommentarer som:
“Har I brugt 5.000 kr. på en sofa? Det har vi brugt på møbler til hele lejligheden.”
“Nå, kan du så tjene penge på den der lille biks, du har?”
“Det er da mærkeligt, du stadig er ledig – der er jo masser af job derude!”
Det, der egentlig skulle være hyggelige stunder med familien, kan hurtigt føles som en arena, hvor ens valg bliver vurderet – og det skaber afstand i stedet for nærvær.
Men hvorfor gør vi det egentlig?
Det handler sjældent om dig
Ifølge en psykolog, jeg talte med for noget tid siden, bunder den slags kommentarer ofte i egen usikkerhed. Usikkerhed omkring penge, livsvalg – eller måske drømme, der ikke er blevet udlevet. Den indsigt ændrede mit eget perspektiv. For når jeg får bemærkninger som “Nå, tjener du så penge på den der lille biks?”, ved jeg nu, at det ikke handler om mig – men om noget uforløst i den anden.
Og det er en vigtig pointe. For det, vi oplever som kritik, handler sjældent om os.
Så hvordan tackler man pengesnakken omkring frokostbordet?
Her er et par gode råd:
1. Forbered dig mentalt
Lav en lille strategi hjemmefra. Det tager toppen af uroen og hjælper dig med at bevare roen, hvis samtalen tager en skæv drejning. Overvej på forhånd, hvordan du vil reagere, hvis nogen kommenterer dit forbrug, dit jobvalg, din virksomhed – eller den vin du har valgt til påskefrokosten.
2. Stå fast – men uden forsvar
Du behøver ikke forklare dig. Du har lov til at bruge dine penge, som du vil – uanset om det er på sofaer, sushi eller sommerferier. Når du begynder at forsvare dine valg, giver du modparten indirekte ret i, at der er noget at forsvare.
3. Vælg dit svar med omhu
Der er mange måder at svare på:
- Spørgende og nysgerrig:
“Ja, vi prioriterer at bruge penge på rejser og restaurantbesøg. Det giver os glæde. Hvad prioriterer du økonomisk?” - Anerkendende og rolig:
“Det er en livsstil, vi sætter pris på. Jeg ved godt, det ikke er for alle – og det er helt okay.” - Skift emne med ynde:
“Ja, vi elsker at opleve nye ting. Men hvad med jer – har I nogle gode planer for påskeferien?” - Med humor – men pas på tonen:
Vær opmærksom på, at ironi nemt kan blive opfattet som spydighed, hvis man ikke passer på.
4. Bliv på din egen banehalvdel
Du skylder ikke nogen en forklaring – og du har ikke ansvaret for andres følelser omkring dine økonomiske valg. Husk: Den dårlige stemning starter ikke hos dig, og du er ikke forpligtet til at rette den op.
Tid til bedre pengesnakke
Det, vi i stedet bør bruge energien på, er at skabe konstruktive samtaler om økonomi. Især blandt kvinder. For penge skal ikke være tabu – og viden er lig med frihed.
Ifølge undersøgelser undlader op mod 80 % af kvinder at tale om økonomi med deres nærmeste. Og det er ærgerligt. For jo mere vi taler åbent, jo klogere og stærkere bliver vi – også økonomisk.
Du behøver ikke tage hul på en lønsamtale mellem sild og snaps, men måske kan et af dine mål for i år være at åbne op for en mere ærlig pengesnak næste gang, du mødes med veninderne?
Det kunne lyde sådan her:
“Jeg går og overvejer at investere lidt – har nogen af jer erfaringer?”
Små spørgsmål, store effekter. God påske og god pengesnak!