Bolig

Her rammer skybruddene hårdest: Skadesanmeldelserne boomer

Region Syddanmark har haft flest skybrudsskader i 2024, hvor især Esbjerg var hårdt ramt med en firedobling af skader i forhold til året før. F&P advarer om, at klimaforandringer vil øge skaderne yderligere, hvis der ikke investeres massivt i klimatilpasning.

Her rammer skybruddene hårdest: Skadesanmeldelserne boomer
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 11. april 2025

2023 satte rekord som det vådeste år nogensinde, og 2024 fulgte godt med. Nu viser nye tal fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen – at Region Syddanmark har haft flest skybrudsskader i hele landet.

Selvom 2024 generelt var lidt tørrere end året før, har Region Syddanmark fortsat været hårdt ramt af skybrud, og især Esbjerg skiller sig ud. Kommunen oplevede fem skybrud og hele 1.249 mm regn i løbet af året, hvilket resulterede i 1.468 anmeldte skybrudsskader. Det er næsten en firedobling sammenlignet med 2023 og placerer Esbjerg som den kommune i regionen med flest skader.

“Foråret 2025 har indtil videre været tørt og rart, og så glemmer man nemt, at både 2023 og 2024 har været år med rigtig meget nedbør og vildt vejr. Men det gør man nok ikke i f.eks. Esbjerg, hvor borgerne har været hårdt ramt igen og igen af oversvømmede hjem og ødelagte værdier,” siger Pia Holm Steffensen, underdirektør i F&P.

Også Vejle og Kolding har været berørt af de store regnmængder, hvor skybrudsskaderne næsten er fordoblet i forhold til året før. Vejle stod for 634 anmeldte skader, mens Kolding ramte 423.

Behov for klimatilpasning

Ifølge F&P vil klimaforandringerne medføre flere skader i fremtiden, hvis der ikke bliver investeret i klimatilpasning.

“Nogle kommuner er hårdere ramt end andre, og der er ingen tvivl om, at klimaforandringerne vil tage til de kommende år. Det samme vil skaderne på tusindvis af boliger, hvis ikke vi klimasikrer Danmark. Og det haster. Ansvaret ligger hos både stat, kommuner og borgere,” siger Pia Holm Steffensen.

F&P peger på, at Danmark står til skader for over 400 milliarder kroner de næste 100 år, hvis der ikke investeres massivt i klimatilpasning. Et skridt i den rigtige retning er regeringens nylige beslutning om at lade de kommunale vandselskaber klimasikre mod stigende grundvand for 60 mia. kroner – men det er langt fra nok, mener forsikringsbranchen.

“Ingen kommune eller borger kan løfte ansvaret selv, og vi opfordrer indtrængende regering og Folketinget til at investere massivt i klimasikring og fokusere på at få løst nogle af de regulatoriske benspænd, som står i vejen for at komme i gang,” understreger Pia Holm Steffensen.

Boligpriser og huslejer i Europa: Hvor steg de mest i 2024?

Læs også: Boligpriser og huslejer i Europa: Hvor steg de mest i 2024?