Investering

Flere lande investerer i forsvar – det kan mærkes hos tysk våbenproducent

Den tyske våbenproducent Rheinmetall har oplevet et markant løft i omsætningen og forventer, at tendensen fortsætter med en endnu større ordreindgang i 2025.

Flere lande investerer i forsvar – det kan mærkes hos tysk våbenproducent
Foto: Rheinmetall Defence / Wiki Commons
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 12. marts 2025

Ifølge Rheinmetall seneste regnskab steg den samlede omsætning i 2024 med 36 %, mens forsvarsforretningen alene voksede med 50 %. Fremgangen har bidraget til et rekordhøjt driftsoverskud, der sidste år steg med 61 % til 1,48 milliarder euro (ca. 11 milliarder kroner).

Massive investeringer og voksende ordrebeholdning

Rheinmetall forventer, at omsætningen i 2025 vil vokse med yderligere 25-30 %, blandt andet på grund af store ordrer fra militærkunder, som selskabet ser blive endnu større på baggrund af Europas stigende forsvarsbudgetter.

“Vi har massivt forøget vores kapaciteter og vil fortsætte med det. Over de seneste to år har vi investeret næsten 8 milliarder euro i nye fabrikker, opkøb og forsyningskæder. Vi er bevidste om vores ansvar for sikkerheden i vores land og Europas forsvarsevne,” siger topchef Armin Papperger til CNBC.

Den amerikanske centralbank bringer måske ro til et usikkert aktiemarked

Læs også: Den amerikanske centralbank bringer måske ro til et usikkert aktiemarked

Forsvarsaktier i vækst – også i Danmark

Rheinmetalls aktiekurs er steget med næsten 88 % siden årsskiftet, i takt med at europæiske regeringer har oprustet forsvarsbudgetterne. Selskabet er blandt andet leverandør til Ukraine, Storbritannien, USA, Australien og Tyskland.

Også danske investorer har fået øjnene op for forsvarsaktier. Ifølge Finans Danmark havde kunder i landets seks største banker i september 2021 forsvarsaktier for 200 millioner kroner – i august 2024 var beløbet vokset til 2,1 milliarder kroner.

“Der er ingen tvivl om, at vi i disse år oplever en bemærkelsesværdig stor stigning i efterspørgslen efter forsvarsaktier. Det skyldes de seneste års sikkerhedspolitiske forandringer, som har givet høje afkast og samtidig ændret mange danskeres syn på investeringer i forsvarssektoren,” sagde investeringschef Kåre Valgreen fra Finans Danmark i forbindelse med offentliggørelse af tallene.

En undersøgelse foretaget af Epinion viser, at to ud af tre danskere har fået en mere positiv holdning til investeringer i forsvarsindustrien efter Ruslands invasion af Ukraine.

Formuekløft: Så stor er forskellen på mænd og kvinders investeringer

Læs også: Formuekløft: Så stor er forskellen på mænd og kvinders investeringer