Personlig økonomi

Få et godt møde med din bankrådgiver

Få et godt møde med din bankrådgiver
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 1. oktober 2023

Frygter du mødet med bankrådgiveren? Måske har der været overtræk på kontoen gennem længere tid, eller måske er du bange for ikke at forstå, hvad der bliver sagt til mødet? Få bankrådgiverens råd til, hvordan mødet bliver en god oplevelse. 

Bankrådgiver Mette Ahnfeldt Kjeldsen, 32 år. Rådgiver i Danske Bank Ung Direkte, hvor hun især rådgiver unge mennesker om deres økonomi. Mette er desuden uddannet i Ernæring og Sundhed og trækker meget på sin erfaring som efterskolelærer, når hun skal give unge kunder en god bankoplevelse. 

 

Hvorfor er så mange af os bange for at tale med bankrådgiveren?

Jeg oplever, at der er to grunde til, at det kan være svært for kunder at tale med deres bankrådgiver. For det første tror mange, at vi kan se, hvad de bruger deres penge på, og at vi derfor også vil komme med en formanende pegefinger, hvis man nu har købt lidt ekstra øl til fredagsbaren eller går meget ud og spiser.

Men faktisk må vi slet ikke tjekke vores kunders konti på den måde, så det skal man ikke være bekymret for, og vi blander os ikke i, hvad man bruger sine penge på. For det andet, så er mange også bange for at stille “dumme” spørgsmål, fordi de ikke har samme økonomiske viden, men det er virkelig en udbredt misforståelse. Der findes ingen dumme spørgsmål, og vi forventer slet ikke, at kunderne skal vide alt eller kende alle begreber. Det er jo netop derfor, vi er der til at forklare og give råd og vejledning. 

 

Hvorfor skal man inddrage bankrådgiveren i sin økonomi? 

Jeg har mange kunder på SU med en snæver økonomi, hvor en uforudset regning hurtigt kan vælte det hele, og i stedet for at ringe til os med det samme for at finde en løsning, så har de taget kviklån. Det er jo super ærgerligt, fordi man ofte ender med at stå værre end ved udgangspunktet, og vi kunne have hjulpet med en løsning, der ikke ender med at koste så mange penge. 

 

Hvad skal man gøre, hvis man gerne vil vende sin økonomi?

Vær ærlig. Jo mere ærlig man er, jo bedre kan vi hjælpe. Det er tusind gange stærkere at ringe og fortælle, at man har svært ved at få det hele til at slå til end at blive ved med at undgå det. 

Jeg kan altid mærke, når der har været mange tanker bag opkaldet, hvor kunden virkelig har taget sig mod til at ringe, og det anerkender jeg altid som rådgiver og siger: “Sejt gået, at du ringer og gerne vil tage styring igen”. Så jeg vil sige, at det bedste man kan gøre er at tage telefonen og ringe til sin rådgiver.  

 

Hvordan kan banken hjælpe med at få en stærkere økonomi? 

Et godt sted at starte er et møde med sin bank. Her kan man finde ud af, hvor man står lige nu med sin økonomi, og hvor man gerne vil hen. Jeg har selv mange budgetmøder, hvor vi får skabt overblik, og jeg oplever ofte i de møder, at når planen bliver sat visuelt op i netbank, så falder der en sten fra hjertet hos mange. Min vigtigste målepunkt er om mine kunder er tilfredse, og jo mere jeg kan hjælpe med, jo større forskel kan jeg også gøre for mine kunder. Det er også derfor jeg ikke bliver målt på salg eller antallet af møder, men tilfredsheden hos mine kunder. 

 

Hvordan sætter man sig i den bedste forhandlingsposition som kunde?   

Det kommer selvfølgelig an på, hvad man skal forhandle om, men hvis det nu er køb af bolig, så er det altid godt at få et møde med banken længe før, man egentlig har tænkt sig at låne pengene. Så har vi nemlig mulighed for at få regnet på, hvad det fx vil koste at købe bolig, udgifter etc., om den nuværende økonomi kan holde til det, og om man måske skal bruge det næste stykke tid på at optimere og spare lidt op, så man kan stå endnu stærkere, når man så endelig skal til at forhandle fx. boliglån. 

 

Hvad skal man forberede til et møde med sin bankrådgiver? 

Det er altid en god ide at finde ud af, hvad man har af indtægter og udgifter, inden man går til et møde i banken. Banken kan ofte trække skatteoplysninger automatisk, så man kan se, hvad der går ind på kontoen, men udover de praktiske ting så kan det også være en god ide at tænke over ens drømme. Vil man gerne have råd til at købe bolig? Blive gældsfri? Rejse? På den måde kan man også prøve at få sat nogle tal på drømmene og dermed også komme tættere på at gøre dem til virkelighed. 

Inflationen stiger igen – det er der især to grunde til

Læs også: Inflationen stiger igen – det er der især to grunde til

Personlig økonomi

Se flere artikler