ArtiklerEjerboliger i storbyerne er i stigende grad forbeholdt børn af rige forældre
En ny analyse afslører, at flere unge boligejere i storbyerne kommer fra rige hjem, især i København, hvor næsten 40 procent har forældre blandt de rigeste.
En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd afslører, at en voksende andel af unge boligejere i de danske storbyer stammer fra familier med høj indkomst. I København er næsten 40 procent af de unge boligkøbere børn af forældre, der er blandt landets top-ti-procent af indkomstgrupperne – en markant stigning i forhold til for 20 år siden.
Storbyerne: Et marked for de ressourcestærke
Analysen, baseret på registerdata fra Danmarks Statistik, viser, at i København er en stor del af de unge boligejere i dag fra familier med en indkomst blandt de rigeste. På Frederiksberg er tallet steget fra 27,7 procent for 20 år siden til hele 46,3 procent i 2024, mens det i Københavns Kommune er vokset fra 21,1 procent til 39 procent i samme periode.
Sune Caspersen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), peger på, at udviklingen er særligt udtalt i de store byer:
“Den sociale arv på boligmarkedet i de store byer er meget stærk. Børn af rige forældre er virkelig overrepræsenterede, især på det københavnske boligmarked.”
Boligprisernes rolle i udviklingen
Ifølge Caspersen er det ikke overraskende, at flere unge boligejere kommer fra ressourcestærke hjem.
“Særligt i hovedstadsområdet og Aarhus er mange unge boligejere i højere og højere grad fra de mest ressourcestærke hjem. Det er ikke så mærkeligt, når man tænker på boligprisernes udvikling. Det er simpelthen blevet meget sværere at købe bolig som ung alene på egne meritter,” siger han.
Lange udsigter for unge uden rige forældre
I de øvrige store byer som Aarhus, Odense og Aalborg er udviklingen gået i samme retning, og også flere kommuner nord for København oplever en stigning i antallet af unge boligejere fra velhavende familier. På landsplan var det i 2004 hver 11. unge boligejer, der stammede fra en velhavende familie, mens det i 2024 er hver ottende.
Uden for storbyerne er der stadig håb
Til gengæld viser analysen, at udenfor de store byer er der ikke tegn på, at rige forældre er nødvendige for unge at komme ind på boligmarkedet. Her er det fortsat en mindre andel af de unge boligejere, der stammer fra de ti procent rigeste familier. I 2004 var det 7,4 procent, og i dag er det kun steget marginalt til 7,7 procent.
Analysens hovedkonklusioner
- Færre unge bliver boligejere i dag end tidligere, og blandt dem, der gør, er det flere end hver ottende, der har forældre blandt de ti procent rigeste på deres årgang. Børn fra velaflagte hjem er dermed overrepræsenterede blandt de unge boligejere.
- For 20 år siden var unge boligejere med rige forældre ikke overrepræsenterede i statistikken. I takt med at færre unge bliver boligejere, er billedet altså vendt.
- Det er især i de store byer, at de unge boligejere ofte har rige forældre. På Frederiksberg er det knap hver anden, mens det i Københavns Kommune er omkring to ud af fem. Også i Aarhus, Odense og Aalborg er de unge boligejere med rige forældre overrepræsenterede, og det samme gælder en række kommuner nord for København.
- Samtidig er udviklingen i de danske storbyer kun gået i én retning: Langt flere unge boligejere har i dag rige forældre i ryggen end tidligere.
- Uden for storbyerne er der dog ingen tegn på, at de unge har brug for rige forældre for at blive boligejere.