Bolig

Dette fortryder vi mest efter et boligkøb

En ny undersøgelse blandt Boligsidens brugere afslører, at beliggenheden er den faktor, flest boligkøbere fortryder. Hele 15 procent angiver, at de ville ønske, de havde valgt en anden placering for deres bolig.

Dette fortryder vi mest efter et boligkøb
Mille Skjold Madsen
Af Mille Skjold Madsen 15. marts 2025

At finde den perfekte bolig indebærer ofte kompromiser. Måske er det prisen, boligens stand eller beliggenheden, man må give sig på. Men for mange viser det sig, at netop beliggenheden er den faktor, de efterfølgende fortryder mest. Det fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.

”Når man køber bolig, skal man altid gå på kompromis med et eller andet. Det kan fx være prisen, standen eller beliggenheden. Når vi køber bolig, tror vi måske, at vi godt kan leve med at få længere til arbejde eller bo i nærheden af en støjkilde, men nogle gange har vi måske været lidt for optimistiske” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.

Til forskel fra andre boligrelaterede udfordringer, som kan justeres, er beliggenheden svær at ændre. Hvis boligen er for lille, kan man bygge til, og hvis økonomien strammer, kan lånene ofte justeres. Men man kan ikke flytte huset.

Flere køber for småt

Undersøgelsen viser også, at 10 procent af boligkøberne fortryder, at de ikke valgte en større bolig. Behov ændrer sig, og en bolig, der i starten syntes tilpas, kan hurtigt føles for trang, når familien vokser.

”Det kan være svært at forudse, hvad man har af behov, og en større bolig er typisk også dyrere. Derfor kan det være fristende at købe noget mindre og så måske få den beliggenhed, man helst vil have. Men når behovene ændrer sig, og familien vokser, må man enten klemme sig sammen, bygge til eller flytte,” siger Birgit Daetz.

Kun 2 procent fortryder at have købt en for stor bolig, hvilket viser, at frygten for at vælge for lidt plads oftere bliver en realitet end det modsatte.

Højt antal kvote 2-ansøgninger skaber boligmangel for studerende

Læs også: Højt antal kvote 2-ansøgninger skaber boligmangel for studerende

Økonomien kan presse hverdagen

For 7 procent af boligkøberne er det økonomien, der skaber bekymringer. De oplever, at de har sat sig for dyrt og må skære ned på ferier, restaurantbesøg og hverdagsluksus for at få hverdagen til at hænge sammen.

”Man skal tænke sig godt om og tale boligkøbet godt igennem med en økonomisk rådgiver, når man køber. Man kan selvfølgelig ikke gardere sig mod uforudsete hændelser, som hvis man mister sit job, men man kan regne på sit økonomiske råderum og vurdere, om der er det overskud, der skal være, og om man kan klare, at livet tager en uventet drejning” siger Birgit Daetz.

Trods de mange fortrydelser viser undersøgelsen heldigvis også, at langt de fleste boligkøbere er tilfredse. Hele 46 procent svarer, at de ikke fortryder noget ved deres seneste boligkøb.

Køber du bolig i år? Så skal du vide, hvorfor de ‘glemte’ boliger forsvinder nu

Læs også: Køber du bolig i år? Så skal du vide, hvorfor de ‘glemte’ boliger forsvinder nu