ArtiklerAdvokatundersøgelse kritiserer fejl i Elbit-sagen
Der blev både begået fejl i Forsvarsministeriets departement og i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i forbindelse med sagen om køb af artilleri hos den israelske producent Elbit.
Det konkluderer den advokatundersøgelse, som er foretaget af Bruun & Hjejle på vegne af regeringen og en række partier i Folketinget.
Undersøgelsen kritiserer begge parter for, at der var fejl i oplysningerne om den tidsmæssige gyldighed i de aktstykker, der lå til grund for købet.
FMI kritiseres derudover for, at man i forbindelse med afdækningen af markedet ikke fulgte sine vanlige procedurer. Man favoriserede Elbit uden at undersøge tilstrækkeligt, om andre kunne levere tilsvarende udstyr på samme eller bedre vilkår.
Endelig har FMI ikke informeret ministeriets departement om den forligsaftale, man senere indgik med Elbit. Det kritiseres også i undersøgelsen.
Forsvarsminister Troels Poulsen (V) konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at der er begået “flere fejl”.
– Der er efter den alvorlige og berettigede kritik, som allerede fulgte i kølvandet på Elbit-sagen, sket store forandringer og udskiftninger i den øverste ledelse i både Forsvarsministeriets departement og i FMI.
– Herudover pågår der et vigtigt arbejde med organiseringen i FMI, siger han i en pressemeddelelse.
Elbit-sagen tog sin begyndelse, da Danmark donerede noget af sit eksisterende og uddaterede artilleri til Ukraine og skulle indkøbe erstatning.
Folketingets partier fik i januar 2023 af daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kun få dage til at tage stilling til et tilbud fra Elbit, som angiveligt havde en meget kort udløbstid.
Senere har det vist sig, at tilbuddet gjaldt et halvt år, og at partierne derfor var blevet vildledt.
Som en konsekvens blev det vedtaget af bede et advokatfirma undersøge forløbet.
Undersøgelsen har været længe undervejs og er blevet udskudt tre gange. Den er samtidig kritiseret for kun at benytte sig af skriftlige kilder og blandt andet ikke at undersøge statsministerens rolle i sagen.
Elbit-sagen har allerede fået konsekvenser for den daværende departementschef i Forsvarsministeriet, Morten Bæk. Han blev hjemsendt og er nu partner i et konsulentbureau.
Chefen i FMI, Kim Jesper Jørgensen, er blevet afløst af Per Pugholm Olsen og er nu materieldirektør i samme styrelse.
Jakob Ellemann-Jensen blev sygemeldt i februar 2023. Et halvt års tid efter forlod han både ministerposten, formandsposten i Venstre og dansk politik.
/ritzau/